dinsdag 1 mei 2018

geschiedenis

Zoals vorige post al liet blijken ben ik al 3 jaar opzoek naar geschikt stukje grond/ huis. Als het al niet langer is.

Stuk grond waar ik nu voor getekend heb, had ik in het verleden al eens voor gekeken en geboden. Probleem was dat er in 1993 met inert afval de grond opgehoogd is. Dus toen met enige schrik geboden, maar niet voldoende om het te hebben. Geïnformeerd bij iemand die ik kende in de achterliggende straat en kon zich nog wel iets herinneren daarvan. Was hoofdzakelijk steenpuin en beton dat er gestort is. Dus blijft beetje een gok, hopend op geen asbesthoudend materiaal.

In tussentijd hebben ze een wijziging van de bouwvoorschriften aangevraagd.
- 2de verdiep mogelijk
- groter bijgebouw, 80m² en mag volledig in hout uitgevoerd worden
- plat dak is nu toegestaan
- materiaalkeuze is vrij te kiezen, maar moet passen in het straatbeeld

Stuk grond kwam kleine maand geleden terug op de markt, direct op gereageerd en geboden. Week erop gaan tekenen.

In die 3 jaar dat ik op zoek was heb ik een goed idee gekregen van wat ik wil en hoe.
-houtskeletbouw (HSB)
-passief
-off grid


Dat maakt dat de oriëntatie van de grond belangrijk is, tuin op zuiden. Zodoende leefruimte achteraan de woning gesitueerd kan worden en volledige privacy bewaard blijft.
HSB en passief spreekt voor zich, maar off grid?

Eigenlijk is het meer uit principe en dikke vinger naar Brussel, ze willen dat je zuiniger gaat leven en dat je zelfvoorzienend word. Maar als je zonnepanelen op je dak legt dan mag je proconsumententarief afdokken (per KVA van je omvormer moet je betalen). Dus dan heb ik van fuck die netaansluiting en dan zorg ik zelf wel voor mijn eigen elektriciteit. Nu in de zomer is dit wel te doen, enkel in de wintermaanden is het lastiger. Daar denk ik sinds een paar weken een oplossing voor gevonden te hebben bij okofen. Een condenserende pelletketel met stirlingmotor. die stirlingmotor wordt aangedreven door de hitte van de pelletketel en wekt zodoende eletriciteit op die je kan opslaan om later of direct te gebruiken.

Maar off grid, dus geen elektriciteitsaansluiting, geen gas, geen water, ...

Die elektriciteit die je opwekt met zonnepanelen of in de winter met de pelletketel kan je opslaan in een batterij (zoals de Tesla powerwall) en naderhand of onmiddellijk gebruiken.

geen gas, dus warmtepomp dan?
L/W warmtepompen verbruiken veel elektriciteit in de winter om te verwarmen, en die heb ik net niet. Alternatieve manier is met een pelletketel in de winter te verwarmen, voor in de lente, zomer en herfst kan een zonnecollector voor warm water zorgen. Bijkomend voordeel dat de ketel ook elektriciteit produceert als deze voor warm water zorgt.

het plan:
-vervuilde grond afgraven en terug aanvullen en zorgen voor stabiliteit
-passief bijgebouw in HSB van 80m² zetten, om te proberen en oefenen
-verhuizen naar bijgebouw en kijken hoe het offgrid leven bevalt en waar ik rekening mee moet houden bij de effectieve bouw
-enkele jaren sparen
-in een later stadium woning zetten die volledig onderkelderd is

Ik heb de grond gekocht zonder lening, hopelijk kan ik bijgebouw ook zonder lening zetten incl alle benodigde technieken.
Wil zoveel mogelijk zelf doen om kosten te besparen en mijn ervaring delen op de blog om anderen te helpen/ inspireren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plafond voordeur en "gootjes" kelder

De laatste post van het jaar denk ik zo. Ik zal morgen nog wel wat aftapen van de HSB, maar wrs volgend jaar pas posten. Halverwege de maand...