zondag 8 juli 2018

het OFF grid verhaal

het OFF grid verhaal

De afgelopen weken me wat verder verdiept in het OFF grid verhaal en dan vooral op de (elektrische) technieken en welke spelers er op de markt zijn en wat ze aanbieden.

Beginnend met de vereisten proberen op te lijsten, lastig als je geen referentie hebt en er vrij weinig info over te vinden valt. Wat ik denk nodig te hebben:
-5KWP aan zonnepanelen (18 - 20tal panelen)
-batterij van 20KWh
-al de rest dat er tussenin hoort valt te dimensioneren met bovenstaande, denk aan omvormers, laders.

3 partijen:
-Schneider
-SMA
-Victron

Victron is me minder bekend, de overige zijn alom bekend kwa omvormers voor zonnepanelen (vooral SMA).
Schneider is me vooral bekend van mijn vakantiejob die ik tijdens de schoolgaande jaren heb uitgeoefend en de mogelijkheid die ik heb gehad om voor hun service center in Dilsen-Stokem te gaan werken. Beginnend met Schneider, vooral de documentatie vond ik zeer uitgebreid, petje af daarvoor.

SCHNEIDER

Het hart is de batterij en de 48VDC bus, de batterij wordt opgeladen via een Solar Charge Controller (SCC). aan de batterij hangt ook de inverter die van DC naar AC gaat en vice versa.
als surplus kan er ook nog een net aangesloten worden (ofwel de kabel van het straat of een generator)


De vraag die ik al kreeg van een kameraad (die elektrisch keurder is) hoe het zit met de PE. Vermits je geen hoogspanningscabine hebt waar de N en PE aan elkaar zitten, dien je hier zelf voor te zorgen. Dus aan de uitgang van de inverter verbind je de PE (van je aardlus) met de N, net zoals in de hoogspanningcabine (in geval van een 3*400V net in België toch)

Als je 3 fasen wilt, heb je 3 inverters nodig. Ik houd het wel op 1 fase, voldoende voor mijn noden.

SMA

Kiezen voor een andere topologie, welke het makkelijkste is voor bestaande installatie. Hoewel ze ook een sunny island charger aanbieden om een vergelijkbare opstelling aan te bieden als Schneider.


Het nadeel van standaard omvormers (zoals de sunnyboy) is dat deze niet werken als er geen 230VAC is. Dus als de batterij volledig leeg is zou het onmogelijk zijn om de batterij op te laden met de sunnyboy.

VICTRON

bied dezelfde mogelijkheden als SMA, alleen de informatie is beperkter als die van de overige 2.


BESLUIT

Schneider heeft als enigste een charger die een ingangsspanning tot 550VDC heeft waardoor ik 2 strings van 8 of 10 panelen in serie zou kunnen aansluiten. In serie heeft het voordeel, lage stroom dus minder verlies. Helaas maar 1 MPPT, dus als er een string in de schaduw komt te staan dan haalt die heel de productie omlaag. Ik had liefst mijn 2 strings op een aparte MPPT gehad, zou 2 chargers kunnen kopen, maar dat drijft de prijs omhoog. dusja dilemma

de charger kost rond de €1500
de inverter kost rond de €4500-5000

een overzichtje van de specs van bovengenoemde onderdelen


BATTERIJ

Hiervoor denk ik refurbished EV batterijen voor te gebruiken. Hierin zitten allemaal packs van 48V die in serie gekoppeld staan om een hogere spanning te bekomen voor de motors. Er is een bedrijfje in NL dat deze packs aanbied. Alleen contact loopt moeizaam. lijkt Tesla wel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plafond voordeur en "gootjes" kelder

De laatste post van het jaar denk ik zo. Ik zal morgen nog wel wat aftapen van de HSB, maar wrs volgend jaar pas posten. Halverwege de maand...